De aardappelblokjes of rijst in soto kun je vervangen door heel veel groenten. Soto is ook geschikt als hoofdgerecht, want door de kip vult het prima.
Vers gemaakt is natuurlijk het lekkerst (maak extra veel, voor 2 keer), maar met een boemboe, ben je binnen 20 min. klaar. Alle kruiden zijn bij de toko verkrijgbaar.
Voor 4 personen heb je nodig:
Kippenborst (2 kipfilets)
4 kippenbouillontabletten
4 eieren
Komijnpoeder (djinten)
10 cm verse gemberwortel (djahé)
4 sprieten citroengras (sereh)
3 teentjes knoflook gesnipperd
4 djeroek poeroet blaadjes
1,5 theelepel koenjit (geelwortel)
4 theelepels laos
1 ui (gehakt)
400 gr spitskool
200 gr tauge
eventueel sperzieboontjes, paksoi, chinese kool, …
Gehakte selderij
Zout en peper
Gebakken uitjes (kant en klaar)
Bereiding
Wrijf in de vijzel de ui met knoflook, koenjit, laos en een beetje zout tot een pasta en fruit dit in wat olie; voeg de kip toe, wrijf deze in met de pasta en laat even intrekken.
Gember en sereh kneuzen in de vijzel.
Voeg 2 liter water bij de kip met bouillonblokjes,gemberwortel,sereh en djeroek poeroet en laat een uur zachtjes koken. Kip uit de pan halen, af laten koelen en het vlees eraf halen. De botjes weer terug in de pan doen en nog ongeveer 1 uur samen met de kruiden laten trekken en daarna zeven.
Kippevlees in kleine stukjes scheuren/snijden.
Tauge schoonmaken. Boontjes kort koken, kool fijnsnijden en even stomen in een stoompan of in een vergiet boven een pan met water. Eieren ‘prakken’.
Serveren
Groenten met selderij in kommen doen en soep eroverheen scheppen; mag best wat soep bij. Leg er de gescheurde kip op, taugé daaroverheen, ei en garneer met de gefruite uitjes.
Naar smaak sambal toevoegen.
Recept van Mary
Laatste reacties