Kokos-citroen tulband
Ingredienten:
60 gr amandelmeel
40 gr gemalen kokos
half zakje bakpoeder
geraspte schil en een paar druppels sap van 1 citroen
5 gr (vloeibare) zoetstof
100 gr roomkaas
60 gr boter
4 eieren (M)
Bereidingswijze:
Droge ingrediënten goed mengen, dan de boter (even smelten in de magnetron, dan mengt het gemakkelijker), roomkaas, citroensap en eieren toevoegen. Alles op hoogste stand van de mixer kloppen en het beslag in een (siliconen) tulbandvorm scheppen. In ongeveer 40 minuten op 120 graden bakken. Let op: open de overdeur niet tijdens het bakken, het is immers familie van een soufflé.
Overige informatie over recept:
In plaats van citroen is limoen ook erg lekker.
Recept van Lieke
Kwarktaart (4 porties)
Ingrediënten:
Kwark 200 gram
Natrena vloeibaar gelijk aan 60 gram suiker
Citroensap ½ eetlepel
Slagroom 200 ml
Gelatine blaadjes wit 6
Water
Springvorm of puddingvorm( bv. Tupperware)
Bereiding:
Laat de kwark op kamertemperatuur komen. Bedek de bakvorm met bakpapier, of vet hem licht in met een beetje olie. Bij gebruik van Tupperware puddingvorm alleen spoelen met koud water. Laat de gelatine weken in koud water. Klop de de kwark tot gladde pasta in een schaal. Voeg zoetstof, citroensap en slagroom en de uitgeknepen gelatine één voor één toe en roer het na elke toevoeging goed door. Laat het mengsel op een laag vuurtje goed samen smelten, en blijf steeds roeren totdat de gelatine goed opgelost is. Giet dan het kwarkmengsel in de bakvorm en laat het minstens een paar uur opstijven.
Aantal koolhydraten per portie: 3 gram
Recept van Susanne
Walnoot-koffie-chocolade cake
Ingrediënten:
Eieren 8
Oploskoffie 3 afgestreken eetlepels
(Vanille suiker 2 theelepels)
Citroensap 2 el
Zoetstof naar smaak
Fijngehakte walnoten half kopje
Cacao 4 afgestreken theelepels
Kaneel flink wat
Slagroom halve liter
Bakvorm van 28x40 cm of 2 van 14x20 (ook heel goed te vouwen van alu folie)
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200 graden. Splits de eieren en sla het eiwit goed stijf. Bij de eiwitten kun je wat kaneel doen en eventueel wat rum, vanille en amandel extract van baukje.Door de dooiers doe je de zoetstof (naar smaak), koffie, cacao en kaneel en walnoten voeg hier ook wat zout aan toe en extracten van baukje naar smaak. Roer het eiwit door dit mengsel heen en verdeel het daarna in de ingevette bakvormen. 25 minuten in de oven laten staan. Daarna even laten afkoelen in de oven met de deur open. Als het geheel zover afgekoeld is dat het uit de vorm gehaald kan worden bekijk de onderkant dan even goed. Het kan zijn dat het nog even terug de oven in moet maar dan op zijn kop om de onderkant gaar te laten worden.
Als het geheel afgekoeld is snij je de cake in 4 gelijke stukken (of als je van 5 porties uitgaat in twee gelijke stukken) Sla de slagroom stijf met de vanille suiker of met klopfix of met nepsuiker (afhankelijk hoeveel kh je wilt gebruiken). Voeg door de slagroom wat je lekker vind bv kaneel, cacao. Verdeel de slagroom over twee van de plakken cake. Leg hierop de andere twee lagen cake. Bestrijk deze ook met de slagroom. Wil je het geel leuk maken dan bestrijk je ook de zijkanten met de slagroom. Gebruik walnoten of amandelen voor de garnering. Het geel even op laten stijven in een goed koude koelkast, smullen maar. Op de walnoten na, de kh in de zoetstof en de slagroom kan deze gehele taart dus zonder toevoegingen van extra kh gemaakt worden.
Ga je uit van 10 porties dan zal de gehele taart ongeveer 10 kh bevatten dus max 1 gram kh per plakje. Daarbij moet je wel bedenken dat de kh die in de noten zitten te verwaarlozen zijn in verband met de voedingsvezels.
Recept van Leontine
Noten cake
Ingrediënten:
Hazelnoten en amandelen 2 ons gemalen
Eieren 4
zoetstof ±10ml
Boter 150gr gesmolten
Snuf zout
Bereiden:
Klop de eieren met de zoetstof en het zout heel lang. Tot het er crème kleurig uitziet d.w.z. heet schuimig (voor een luchtige cake.) Doe een stukje bakpapier op de bodem van je cake blik (blik van 2 liter inh.) Dit omdat hij er anders niet heel uitkomt (randen los snijden) Roer de noten ende boter voorzichtig door de eieren . Doe alles in het bakblik. Bakken op ±150 graden 45 min bakken.
Variaties:
50 gram kokos erdoor dan 50 gram noten minder. Handvol hele walnoten door het beslag. Handvol (ringers) pure hagelslag erdoor . Je kunt met dit recept ook taart bakken.
Recept van Johanna
Vanille-ijs
Ingredienten:
3/4 liter slagroom
6 eierdooiers
5 ml vloeibare zoetstof
1 vanille stokje
Bereiden:
Slagroom en vanillestokje samen in een pan verwarmen (vanille stokje open snijden zodat zwarte zaadjes er uit kunnen komen). Niet laten koken zodra het begint te borrelen pan van het vuur. In een andere pan 6 eierdooiers met 5 ml zoetstof schuimig verwarmen dan voorzichtig beetje bij beetje de slagroom er door roeren. Wanneer het begint te lobben of te wel tegen de kook aankomt gas uitdraaien en de massa in de schaal van de ijsmachine of anders gewone schaal aflaten koelen dan in het vriesvak zetten is ongeveer na 3,5 uur eetbaar. Ik bereid hem in mijn ouderwetse ijsmachine uit de 70e jaren. Geen ijsmachine dan gewoon om het half uur even de massa door roeren na 2 uur gewoon uitlaten harden
Recept van Irene
Wentelteeftjes a la Atkins
Ingredienten:
3 eieren
25 gram zemelen
25 gram gebroken lijnzaad
Natrena vloeistof naar smaak
Vanille extract naar smaak
2 theelepels kaneel
Bereiden:
Alles door elkaar kloppen en bakken in de koekepan als een grote omelet. Deze omelet in 6 punten snijden. Beetje roomboter erop.....mmmmm. Dit is mijn persoonlijke dagelijkse alternatief voor een broodontbijt geworden! Hij is het lekkerst een warm met roomboter of een beetje creme fraiche/zure room.... Of als toetje met zelfgemaakt kaneelijs (opgeklopte slagroom, zoetstof, kaneel en dan invriezen) In fase twee ook erg lekker als toetje met aardbeien en slagroom. Je kunt ze heel goed invriezen en zo een vooraadje voor de hele week maken.
1,5 gram kh per punt
Recept van Yvonne Couprie